Wizytówki firm Ogłoszenia / komis Forum UltraSport.pl
 
Strona główna Piłka nożna Siatkówka Koszykówka Formuła 1 Sporty Zimowe Tenis Żużel Sporty walki Inne sporty Lifestyle
Ultrasport poleca
Mistrzostwa Świata RPA 2010 Aktualności Piłka nożna Formuła 1 Siatkówka Koszykówka Sporty zimowe Tenis Żużel Sporty walki Kulturystyka Inne sporty Galeria zdjęć Lifestyle Turystyka UltraFit Zdrowie Uroda Odchudzanie Diety Kulinaria ABC Kulinarne Przepisy Mięsa Ryby Sałatki Zupy Makarony Ciasta oraz desery Pozostałe Produkty Słownik kulinarny Moda na sportowo Fitness Ciekawostki Słownik Imprezy Sportowe MŚ Brazylia 2014 Euro 2012
Baza ogłoszeń
dodaj ogłoszenie do komisu
Odzież Sprzęt sportowy Sprzęt turystyczny Akcesoria Inne
Wyszukaj firmę
Ogólnopolska baza firm
Ogólnopolska baza firm
Sklepy sportowe Sklepy internetowe Producenci sprzętu Dystrybutorzy sprzętu Wypożyczalnie Noclegi Obiekty sportowe Kluby sportowe Szkoły, Instruktorzy Biura podróży Ośrodki wypoczynkowe Pozostałe...

Przepisy Ciasta oraz desery

Przepis na domową szarlotkę

Ciasta oraz desery 2010-08-03
Kulinaria - Przepisy - Ciasta oraz desery

Pragniemy przedstawić Państwu przepis na pyszną szarlotkę, która bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Podawana na ciepło oraz na zimno. Najczęściej piecze się ją z jabłkami, choć można wykorzystać gruszki bądź brzoskwinie.





Składniki:

Na ciasto:


  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 6 żółtek,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Na masę:

  • 1 kilogram jabłek,
  • 1 galaretka,
  • 1/2 szklanki cukru,

Na krem:

  • 1 kostka masła,
  • 1 żółtko,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 8 łyżeczek mleka w proszku,

Na polewę:

  • 6 łyżek cukru,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 łyżeczki kakao,

Przygotowanie:

Biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość wymieszać, a gotowe ciasto wyłożyć do formy i piec około czterdziestu pięciu minut w temperaturze nie przekraczającej sto sześćdziesiąt stopniu Celsjusza. Odstawić do ostygnięcia.

Masa jabłkowa: Obrane i starte jabłka usmażyć z cukrem. Wsypać galaretkę do gorących jabłek i smażyć przez około pięć minut na bardzo małym ogniu.

Krem: Utrzeć masło z cukrem pudrem. Po woli dodawać mleko oraz wodę (należy pamiętać, że ilość wody powinna być równa ilości mleka!).

Następnie na biszkopt wyłożyć usmażone jabłka, krem i polać polewą czekoladową. Całość można posypać wiórkami kokosowymi. Włożyć na około dwie godziny do lodówki i pokroić na nieduże kwadraty.

Życzę smacznego!

Beata Brzóska
Tagi Kulinaria przepisy na ciasta ciasta domowe szarlotka ciasta ciasto smaczne ciasto Jabłko galaretka

Skomentuj artykuł Przepis na domową szarlotkę

Zarejestruj się Zaloguj się Skomentuj artykuł

Zobacz podobne artykuły do Przepis na domową szarlotkę

Przepis na biszkopt z truskawkami Ciasta oraz desery 2010-08-09
Znakomitą przekąską na wakacyjne upalne dni bez wątpienia będzie biszkopt z truskawkami. Smaczna, a zarazem zdrowa przekąska zasmakuje wszystkim...
Przepis na ciasto Shrek Ciasta oraz desery 2010-08-05
Jeśli nie masz pomysłu na urodzinowy tort lub smaczny niedzielny deser, wypróbuj koniecznie nasz nowy przepis. Ciasto Shrek przypadnie do gustu...
Przepis na domową szarlotkę Ciasta oraz desery 2010-08-03
Pragniemy przedstawić Państwu przepis na pyszną szarlotkę, która bez wątpienia zasmakuje całej rodzinie. Podawana na ciepło oraz na zimno....
Przepis na smczacny budyń arabski Ciasta oraz desery 2010-06-02
Przedstawiamy przepis na smaczną wieczorną przekąskę! Budyń arabski jest smaczny i pożywny. Idealnie nadaje się na podwieczorek w gronie znajomych.
Copyright © 2006 Ultrasport.pl Kontakt Ultrasport.pl | Regulamin portalu Ultrasport.pl | Polityka prywatności
Serwery zapewnia yn.pl