Wizytówki firm Ogłoszenia / komis Forum UltraSport.pl
 
Strona główna Piłka nożna Siatkówka Koszykówka Formuła 1 Sporty Zimowe Tenis Żużel Sporty walki Inne sporty Lifestyle
Ultrasport poleca
Mistrzostwa Świata RPA 2010 Aktualności Piłka nożna Formuła 1 Siatkówka Koszykówka Sporty zimowe Tenis Żużel Sporty walki Kulturystyka Inne sporty Galeria zdjęć Lifestyle Auto & Moto Sprzęt & Gadżety Kulinaria & Trunki Podróże & Wyzwania Zdrowie Nałogi Walcz z nadwagą Poradnik Medycyna Ciekawostki Seks VIP Hi - Tech Turystyka UltraFit Słownik Imprezy Sportowe MŚ Brazylia 2014 Euro 2012
Baza ogłoszeń
dodaj ogłoszenie do komisu
Odzież Sprzęt sportowy Sprzęt turystyczny Akcesoria Inne
Wyszukaj firmę
Ogólnopolska baza firm
Ogólnopolska baza firm
Sklepy sportowe Sklepy internetowe Producenci sprzętu Dystrybutorzy sprzętu Wypożyczalnie Noclegi Obiekty sportowe Kluby sportowe Szkoły, Instruktorzy Biura podróży Ośrodki wypoczynkowe Pozostałe...

Zdrowie Poradnik

Pasaż przewodu pokarmowego

Poradnik 2007-04-10
Pasaż przewodu pokarmowego obejmuje cały przewód pokarmowy tzn. od jamy ustnej do odbytu. Jest to proces, który odbywa się od momentu połknięcia pokarmu do jego wydalenia. Pasaż jelitowy jest częścią pasażu przewodu pokarmowego i rozpoczyna się w momencie przejścia treści pokarmowej z żołądka do dwunastnicy, czyli do jelita.

U dorosłej, zdrowej osoby czas pasażu treści pokarmowej powinien być krótszy niż 72 godziny i jest uwarunkowany:
cechami osobniczymi
wiekiem
ilością spożywanego błonnika
spożywaniem żywności zawierającej odpowiedni szczep bakterii probiotycznych.

Jedną z przyczyn wydłużania się czasu pasażu jelitowego jest spadek ilości Bifidobakterii1 w jelitach. Proces ten postępuje między innymi z wiekiem i ma zasadniczy wpływ na spowolnienie pasażu jelitowego. Istotną rolę odgrywa tu także stres, spożywanie zbyt obfitych i tłustych posiłków, dieta uboga w błonnik, brak ruchu, zmiany hormonalne, czy uwarunkowania genetyczne i środowiskowe.

Konsekwencją zbyt wolnego pasażu jelitowego są zaparcia. Przyczyną ich powstawania jest zbyt długie przebywanie (zaleganie) mas kałowych w jelicie grubym,
a także ich nadmierne odwodnienie. O zaparciu mówimy wówczas, gdy wypróżnienie występuje rzadziej niż 3 razy w tygodniu.

Zaparcia możemy podzielić na czynnościowe (wynikające z nieprawidłowości w działaniu dolnego odcinka przewodu pokarmowego przy zachowaniu jego prawidłowej budowy)
i ­organiczne (mogą być efektem poważnego schorzenia np. nowotworu jelita). Zaparcia
o podłożu organicznym wymagają interwencji lekarskiej, natomiast rytm wypróżnień
w większości przypadków zaparć czynnościowych jesteśmy w stanie uregulować, zmieniając styl życia. Pamiętajmy jednak, aby z każdymi niepokojącymi i długo utrzymującymi się objawami zgłosić się do lekarza, ponieważ mogą być one symptomem poważniejszej choroby. Objawy towarzyszące, które powinny przyspieszyć wizytę
u lekarza, to krew w stolcu, bóle brzucha, utrata masy ciała.

Przyczyny zaparć czynnościowych związane z wadliwym żywieniem to:
zbyt wysoka zawartość tłuszczów w pokarmach
wysokie spożycie węglowodanów prostych
niskie spożycie błonnika pokarmowego
niskie spożycie energii
niskie spożycie owoców i warzyw
niskie spożycie płynów
nieregularne odżywianie, opuszczanie posiłków
częste stosowanie diet odchudzających

Według Amerykańskiego Towarzystwa Gastroenterologicznego (AGA) wadliwe żywienie jest najczęstszą przyczyną zaparć. Siódme miejsce na liście uwag AGA zajmuje nadużywanie środków przeczyszczających. Ich długotrwałe stosowanie, prowadzone często bez kontroli medycznej, może doprowadzić do konieczności stopniowego zwiększania dawki. Ich przedawkowanie może w skrajnych przypadkach spowodować utratę wrażliwości jelita grubego na stymulację czy prowadzić do dokuczliwych zaparć przewlekłych. AGA ocenia, że środki przeczyszczające przyjmuje ok. 20 % populacji, a ich spożycie wzrasta u osób w starszym wieku.

Naturalną odpowiedzią na wydłużony czas pasażu oraz elementem profilaktyki jest Activia – spożywczy produkt probiotyczny. Poza tradycyjnymi szczepami bakterii jogurtowych (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), zawiera ona specjalnie wyselekcjonowany szczep ActiRegularis (szczep DN-173 010 z rodzaju Bifidobacterium). Badania przeprowadzone przez Centrum Badawcze Danone Vitapole wykazały, że Activia wpływa na skrócenie czasu pasażu jelitowego. Jej spożywanie nawet w większej niż zalecana ilości, nie uzależnia, nie „rozleniwia” naszych jelit, jak również nie powoduje skutków ubocznych.
Tagi Przewód pokarmowy Grzybica przewodu pokarmowego Choroby przewodu pokarmowego Pasożyty przewodu pokarmowego

Skomentuj artykuł Pasaż przewodu pokarmowego

Zarejestruj się Zaloguj się Skomentuj artykuł

  Re: Pasaż przewodu pokarmowego ~ble 2011-05-20 13:47:36
Co za obleśny artykuł reklamowy. Trzeba było jakoś zaznaczyć, że to nie artykuł informacyjny, tylko reklama, bo bez ostrzeżenia to zwykła manipulacja i próba wprowadzenia w błąd co bardziej naiwnych czytelników.
  Re: Re: Pasaż przewodu pokarmowego ~Andrzej 2013-12-09 01:22:03
racja !!!!

Zobacz podobne artykuły do Pasaż przewodu pokarmowego

Powerade Aqua + - skuteczne i szybkie nawadnianie Poradnik 2007-04-23
Jest to propozycja szczegónie atrakcyjna dla aktywnych kobiet, które niechętnie sięgają po napoje izotoniczne ze względu na wysoką zawartość...
Powerade Aqua+ - Workout równowaga dla ciała, umysłu i ducha Poradnik 2007-04-23
Powerade Aqua+ Workout został opracowany tak, aby mógł być wykonywany nie tylko pod kontrolą trenera, ale również w warunkach domowych.
Zimno - łagodzi ból i leczy urazy Poradnik 2007-04-13
Ból przyzwyczailiśmy się traktować jako coś złego, ale w rzeczywistości jest to bardzo ważny sygnał ostrzegawczy, który zmusza nas do szukania...
Plastry PREL blue - Ból potraktuj chłodno Poradnik 2007-04-13
Większość z nas prowadzi siedzący tryb życia, a sport uprawiamy jedynie od czasu do czasu. Podejmowanie wysiłku fizycznego bez odpowiedniego...
Indywidualny Program Poprawy Zdrowia Jamy Ustnej Instytutu Blend-a-med Poradnik 2007-04-10
Instytut Blend-a-med wraz z patronami, Polskim Towarzystwem Stomatologicznym i Fundacją Promocji Zdrowia Jamy Ustnej, rozpoczyna nową, ogólnopolską...
Nowy kierunek w zapobieganiu próchnicy zębów. Poradnik 2007-04-10
Rozwój biologii molekularnej, otwarcie nowych jej obszarów, jak również wprowadzanie udoskonalonych mikroskopowych technik badawczych umożliwiło...
Copyright © 2006 Ultrasport.pl Kontakt Ultrasport.pl | Regulamin portalu Ultrasport.pl | Polityka prywatności
Serwery zapewnia yn.pl